Så äter du lunch på toppturen
April 2025, av Markus Nyman
Lunchpausen som räddar dagen
Det finns stunder på topptur som etsar sig fast. När stighudarna äntligen får vila och jackan åker på. Bergen breder ut sig i alla riktningar och det är helt tyst, bortsett från ett diskret pys från termosen. Lunchpausen. Dagens höjdpunkt, ibland bokstavligt talat. För det är något speciellt med att äta i fjällen. Smakerna blir klarare, hunger blir till njutning, och en enkel smörgås kan kännas som ett trestjärnigt konstverk. Så hur ser egentligen en vanlig lunch ut när man går på topptur? Vi startar från början…
Morgonen – lunchpaketet tillverkas
Morgonen startar och lunchpaketet tillverkas i samband med det. Old-schoolers fixar så klart iordning allt innan frukosten. Oavsett vad du väljer att fylla den med så är det en viktig och nästan cerimoniell stund som du annars riskerar att sota för. Därefter slinker den ner i ryggsäcken – var nogrann med detta, då många lunchpaket fått leva hela dagen på ett köksbord. Därefter startar topptursdagen.Inför lunchpausen, innan hungern slår till
Den bästa lunchpausen infaller inte när hungern blivit akut och humöret börjat svaja. Den kommer precis innan. När kroppen är varm efter några timmars stigning, pulsen har lagt sig i en behaglig rytm, och du känner att det är dags för en paus – men fortfarande har energi kvar att njuta. Det gäller att känna av gruppen, vädret, tempot. Det är nästan en konstform. Det händer ju att man stöter på sol och vindstilla väder, men ibland så river vinden i kläderna eller drevar snö som bidrar till vätskeintaget med varje tugga. När det börjar bli lunchdags gäller det alltså att fundera lite kring sin temperatur och huruvida man är svettig eller inte. Fryser man redan kanske det är dags att pumpa igång värmen lite extra inför den stundande pausen. Eller släppa ut lite överskottsvärme. Toppturslunchen brukar hamna på en 20-30 minuter, sällan längre än så. Men det kan vara tillräckligt för att hinna bli kall.Klädsel – Jackan före mackan
Framme vid lunchplatsen så drar många på sig sitt förstärkningsplagg, alltså en extra tröja eller dunjacka. En dunjacka i lite större storlek är oftast att föredra, även om den inte måste vara så tjock. Den kan du då välja att ta på under eller utanpå eventuell skaljacka. Även en dunkjol eller shorts kan göra tillvaron lite mera lyxig, men se till att du kan sätta på och ta av dem snabbt – kjolen är ofta snabbare än shortsen, men sällan mer mycket varmare. Är det riktigt kallt kan en buff eller rånarluva från en benficka slängas på och förvarar du hjälmen högst upp i ryggsäcken kan den också hoppa på huvudet så är den ur vägen och bidrar till att hålla värmen. Dessa förstärkningskläder får ofta sedan sitta kvar på kroppen när lunchen är uppäten och efter 10 minuter gör vi ett kort klädstopp där man kan justera igen. På så sätt får man igång värmen lite snabbare igen. Vet du om att du fryser om händerna så kan du även överväga att äta med de lite tunnare handskarna, men sätta på dig de tjockare när det krävs mindre fingerfärdighet. Är wrapen uppäten och du ska bara njuta av kaffen i din termosmugg, ja då kan tjocka tumvantar vara guld värt.Stighudar och bindningar på lunchpausen?
Om samband med lunchen har tänkt att justera sin utrustning, till exempel från gå till åk eller tvärtom, alltså dra av eller sätta på stighudar eller liknande, då är det bäst att göra det först. Innan man plockar fram lunchen. På så sätt är alla i gruppen redo lite mer samtidigt, men den stora fördelen är att när blodet går till magen för att börja bearbeta lunchen, ja då är man lite snabbare i rörelse igen. Det hela upplevs alltså varmare!
Om du någon gång kännt dig lite frusen eller ”hurven” efter lunchen, så har det ofta med just denna sak att göra. Samtidigt behöver vi ju fylla på med energi – annars har kroppen inget bränsle som håller oss varma.
Sitta eller stå? Lyssna på kroppen!
Ibland ges tillfälle att slå sig ner en stund. Det kan vara skönt att få vila benen en stund, speciellt för den som är lite mer ovan att gå på topptur. Då får alla små muskler som jobbat på både upp och nerfart chans att vila lite och den lilla viloperioden kan vara skillnaden mellan att få ett åk med sköna svängar eller krascha flera gånger. Behöver du – så slå dig ner.
Med skidorna som bas kan du lägga ett tunnt sittunderlag på. Har du inget sittunderlag så blir det lite kallare, ibland funkar handskarna. Se bara upp så du inte skär dig på vassa stålkanter. Guldpoäng för den som hittar en böjd fjällbjörk med perfekt sitthöjd!

Luncha i dåligt väder på toppturen
Ibland händer det dock att en vädret är bistert och det sista man vill göra är att stå stilla. Då kan det vara värt att äta halva matsäcken, lägga resten i en ficka till skaljackan eller lätt åtkomligt högst upp i ryggsäcken, för att ta andra halvan av lunchen efter ytterligare 30 minuter. På så sätt undviker man en lång lunchpaus som kommer göra dig helt nedkyld.Lunchupplägg du vill undvika när du går på topptur
Frystorkade påsar med långa väntetider. Stormkökskokande. Eldning. Lunch med högt vatteninnehåll om det är kallt väder (frusen gurka). Meckiga småburkar och plastbestick. Behållare till lunchen som går sönder (tänk salladsbytta i vek plast eller dålig låsning). Tetra-pak med blåbärssoppa som går sönder när man ramlar, och läcker ut i övrig packning.
Så klart finns det undantag. En kokkaffe-eld kan passa utmärkt ibland men vara roten till misär andra dagar. Men vad du än gör, glöm inte den där lunchpåsen hemma.
Hej! Markus här 👋
Det senaste decenniet har jag haft förmånen att guida resor och leda kurser på heltidsbasis. Nu vill jag bjuda in dig att hänga med.
Kika gärna under flikarna "resor" och "kurser" här på hemsidan och hör av dig om det är någonting du finner intressant.
Du når mig direkt på markus@topptursresor.se
Markus Nyman
Topptursresor Sverige AB
Fler resor & kurser
KONTAKT
markus@topptursresor.se
+46 767 626252
Topptursresor Sverige AB
Org.nr. 559491-1363
Postadress:
c/o Markus Nyman
Karolinervägen 31c
83771 Duved
Vi har ordnat med resegaranti hos Kammarkollegiet
Det betyder att du kan få ersättning om din resa blir inställd eller avbruten om vi skulle drabbas av insolvens.
Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti